Jak na svařenec, když chci nadále díl obrábět ?

20.09.2008 15:46

 

Po kliknutí na celý článek uvidíté názorné obrázky.

Jestli jste se někdy zabývaly tvorbou svařenců v SolidWorksu a měly nějaký problém s následným kusovníkem (svařence) nebo následným obráběním svařence, atd.. Zkuste následující postup, který se mi osvědčil v praxi.

1. Vytvoříme samostatně jednotlivé díly do svařence.

 

2. Vytvoříme sestavu složenou z výše uvedených dílů + příslušné vazby.

3. Pokud požadujete svary v sestavě přidáte je příkazem "Vložit/prvek sestavy/svarová housenka" (svar volíme pomocí průvodce). Vytvoří se samostatné prvky sv. housenky = nesmím zapomenout ve vlastnostech dílu (sv.housenky) vyřadit díl z kusovníku.

4. Svaženec je hotový a pokud nebudu svařenec dále obrábět mohu vytvořit výkres sestavy s kusovníkem jednotlivých dílů a je hotovo. Pokud chci svařenec dále obrábět pokračuji dále.

5. V sestavě svařence vytvořím nový díl spojením jednotlivých částí svařence, postup je následující:

- v sestavě vytvořím nový díl příkazem "vložit/součást/nový díl", vyberu skicovací rovinu dílu + ukončit skicu (pořád jsem v sestavě - editace dílu),

- pořád v sestavě, spojím jednotlivé části svařence do právě vytvořeného nového dílu (pořád jsem v editaci nového dílu) příkazem "vložit/prvky/spojit + ve stromové struktuře vyberu jednotlivé díly svařence pro spojení. Výsledek bude vypadat asi takto.

Tím jsem dostal svařenec jako jeden díl = můžu provádět obrábění (úpravu) dílu se zachovanými nástroji při editaci jen dílu. Další výhodou je, že díl obrobku se odkazuje na jednotlivé díly sestavy svařence = když provedu změnu jednoho dílu svařence, tase mi po regeneraci promítne do obrobku. Obrobek může vypadat např.takto (modré plochy jsou obráběné).

6. Pro další využití vytvořím dvě konfigurace dílu

- konfigurace "svařenec" (v této konfiguraci potlačím díl obrobku)

- konfigurace "obrobek" (v této konfiguraci zneviditelním jednotlivé díly svařence)

 

7. Při vytvoření výkresu si zvolím jakou konfiguraci budu do listu vkládat a použiji buď pro sestavu svařence s kusovníkem dílů nebo jako obrobek pro kótování obrobeného dílu.

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode